Prezes Koła Pszczelarzy w Skrzyszowie - Serdecznie zaprasza Szanownych Pszczelarzy naszego koła na "Spotkanie Opłatkowe",  które odbędzie się 04.01 2015 roku o godzinie 15:00 w szkole Łękawicy.

 
  W ostatnim czasie powstało nowe koło pszczelarzy w Bochni - "Barć". Pszczelarze  zrzeszeni w kole "Barć"wyrazili chęć przystąpienia do struktur Pogórskiego  Związku Pszczelarzy w Tarnowie, na co zgodę wyraził    Zarząd Związku. W ten sposób  koło "Barć" stało się 26  kołem zrzeszonym w PgZP. Prezesem nowopowstałego  koła   został lek. wet. Maciej Pawulski.  

 

Szanowny Panie,

Marcinie

Prosimy przyjąć serdeczne gratulacje z okazji wyboru Pana na

Wójta Gminy Skrzyszów.

Jest to wyraz ogromnego zaufania i poparcia

społecznego. Jesteśmy głęboko przekonani, iż dzięki swojej bogatej

wiedzy oraz doświadczeniu w pierwszej kadencji wniesie Pan do

prac w Gminie Skrzyszów wiele

nowych inicjatyw i pomysłów.

Życzymy Panu wielu sukcesów zawodowych, wytrwałości w dążeniu

do zamierzonego celu oraz osobistej satysfakcji z realizowanych

zadań, a także dobrego zdrowia, pogody ducha i wiele radości w

życiu osobistym.

 

 

Z poważaniem

Zarząd koła Pszczelarzy Skrzyszów

i Pszczelarze

  Ciasteczka lubi prawie każdy. Jednak małym dzieciom dość trudno przygotować coś smacznego i bez dosładzania. Zamiast białego czy brązowego cukru do ciastek można wykorzystać miód. Wcześniej jednak należy sprawdzić, czy dziecko nie jest na niego uczulone.
Składniki na ciasteczka lekko miodowe:
- 90-100 g mąki pszennej,
- 20 g miodu,
- 20 g masła,
- 1 jajko,
- 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (zawiera znacznie mniej kumaryny niż powszechnie dostępna przyprawa otrzymywana z cynamonowca wonnego Cinnamomum cassia).
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, ucieramy. Na sam koniec dosypujemy przesianą mąkę.
Ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Przy pomocy wykrawaczki wycinamy ciasteczka (nie większe niż 3 cm).
Ciastka pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Źródło: Portal Pszczelarski

Z miłości do pszczół