Poniedziałek, 19 lutego 2018 r.• imieniny: Arnolda, Konrada • tydzień: parzysty

Licznik wizyt

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDziś166
mod_vvisit_counterWczoraj1045
mod_vvisit_counterW tym tygodniu1211
mod_vvisit_counterW minionym tygodniu2355
mod_vvisit_counterW tym miesiącu6772
mod_vvisit_counterw minionym miesiący8659
mod_vvisit_counterOgółem:325887

Aktualnie: gości 48 połączonych
Twoje IP: 54.90.119.59
Dziś: Lut 19, 2018

Facebook

Koło Pszczelarzy w Skrzyszowie

Higiena w pasiece

Higiena w pasiece to pojęcie dość szerokie – dotyczy zarówno zdrowotności pszczół, jak i utrzymania w należytym porządku pracowni pasiecznej i sprzętu pszczelarskiego.

Każdy pszczelarz powinien zwracać szczególną uwagę na warunki higieniczne w swojej pasiece. Porządek musi być utrzymywany przez cały rok, zarówno podczas sezonu pożytkowego, jak i podczas zimowli. Warto wychodzić z założenia, że chorobom zawsze łatwiej jest zapobiegać niż potem je leczyć. Higiena w pasiece powinna więc obejmować: pasieczysko, ule, pszczoły i matki, sprzęt pasieczny, pracownię pasieczną oraz odzież ochronną.


Teren pasieki – powinien być oddalony od dróg publicznych, zakładów przemysłowych i kanałów ściekowych. Na terenie pasieczyska powinien być zawsze porządek, a trawa wykoszona. Jeśli w pasiece znajdują się ule po wymarłej rodzinie, muszą być czyste, odkażone i zamknięte tak, by inne pszczoły do nich nie wlatywały. Wokół uli nie powinno być padłego czerwiu i pszczół czy kawałków plastrów. Wszystkie takie elementy są źródłem zakażeń.

Ule i wodopoje – muszą być utrzymywane w bezwzględnej czystości. Poidła powinny być zadaszone, a woda w miarę możliwości bieżąca. Brak poideł sprawi, że pszczoły będą pobierać wodę z przypadkowych źródeł, co może szybko doprowadzić do zatruć i zakażeń. Ule powinny być szczelne, czyste, zadaszone, postawione na stabilnych podstawach. W przypadku każdej rodziny gniazdo powinno być dopasowane do siły danej rodziny.

Materiał hodowlany – musi być zdrowy i sprawdzony. Matki pszczele powinny pochodzić z pasiek zarodowych lub hodowlanych. Podczas rozmnażania pasieki nigdy nie powinno się łączyć pszczół z rodzin chorych ze zdrowymi. Chorym to nie pomoże, a zdrowym – zdecydowanie zaszkodzi.

Opracowano na podstawie:

Stanisław Dubiel, Higiena prowadzenia pasieki pszczelej a zdrowotność pszczół, www.ppr.pl, 8.11.2014 r. ZIRÓDŁO PORTAL PSZCZELARSKI Z MIŁOSICI DO PSZCZÓŁ

 

 

OGRROMNY KOSZ MIODU

Nasi Pszczelarze  ufundowali ogromny kosz miodów i produktów pszczelich na V Koncert Charytatywny w Skrzyszowie który odbędzie się 1.02.2015 w najbliższą niedzielę o godz 18 00

 
«pierwszapoprzednia11121314151617181920następnaostatnia»

Strona 11 z 22

Pogoda

Reklama

Sponsorzy i darczyńcy

Reklama